30. Analiz: Amerika Kürtleri Terk Ediyor -16.07.2007

Amerika, Kürtleri terk ediyor.

Irak'taki Kürt parti bürolarına atılan bombalar, Kürtlere yönelik intihar eylemlerinin artması, şiddetin yavaş yavaş Kuzey Irak'a kayması, Kerkük'te, Kürtlerin isteklerine göre belirlenen yol haritasındaki gecikmeler, orta ve uzun vadeli özerklikten bağımsızlığa giden rotada görülen sapmalar, Amerika'nın sınıra yüz binlerce asker, tank ve zırhlı araçlar yığan Türk Ordusu ile çatışma olasılıklarını ortadan kaldırmak için Kuzey Irak güvenliğini peşmergelere terketmesi, nihâyetinde Amerikan Temsilciler Meclisinde geri çekilmeyle ilgili tartışmalarda Bush yönetiminin düştüğü açıklanması güç durum, toplamda Amerika'nın Kürtleri terkettiğini gösteriyor.

Türkiye, İran ve Suriye üçgeninde eylem yapan bazı Kürt örgütleriyle işbirliği yapan ve Kürtleri bu ülkelere karşı kullanan Amerika, izlediği uzun vadeli politikalar gereği Kürtleri terketmeyi çok daha önceden planlamıştı. İngilizlerin defalarca Kürtleri kullanıp terkettiği tarihsel bir gerçek. Kürtler Saddam döneminde Amerikalıların emriyle soykırıma uğradılar. Amerika'nın I.Körfez Savaşı'nda Türkiye'ye vadettiği toprak parçaları bölgedeki üç devlete aitti.


Amerika siyaset-asker çatışması çıkararak Türkiye'yi aldattı. Bunun sonucunda Türkiye, kendi genelkurmay başkanının "yeterli mühimmat yok" gerekçesiyle Kuzey Irak'a giremedi. Amerika, Türkiye'yi, Saddam üzerinde baskı oluşturmak için kullandı ve arzu ettiği koşullar gerçekleşince Türkiye'yi kaldırıp bir kenara attı. Yetmedi; Kürt örgütlerini besleyerek Türkiye'yi sürekli ama ısrarlı acılarla rahatsız etti.

Amerikalılar Kürtleri pohpohlayarak onların söylemlerinde kullandıkları bağımsız devlet argümanlarını güçlendirdiler. Saddam'ın uçakları ve helikopterleri için uçuşa yasak bölge ilan edilen Kuzey Irak, Türkiye, Suriye ve İran'a yönelik terör eylemlerinin organize edildiği merkez oldu. Irak kürtler ve şiiler kullanılarak çökertildi. Amerikaların emri ve Saddam'ın eliyle öldürülen Kürtlerin kardeşleri/çocukları yine Amerikalıların emriyle Saddamı astılar. Amerika kullandığı herkesi terketti. Bu yüzden kürtleri de terkediyor.

Türkiye de devletle çatışan Kürtleri de devletle uyumlu olmaya iten bir yaklaşıma zorlayarak terk etti. Yakın gelecekte Avrupa'daki Kürt destek üniteleri de tek tek ortadan kaldırılacak ve Avrupa'da büyük bir "Kürt Avı" başlayacak. Kürtlerin oturma izinleri zorlaştırılacak. Finans kaynakları kontrol edilecek. Kürtler için çok zor bir dönem başlıyor.

Amerika eğer kürtleri terk etmeseydi, Irak'ta Kürtlere yönelik saldırılar başlamayacaktı. Kürtler Türkiye ile söz düellosuna girmeye kalkmayacaklardı. Türkiye'de çıkarılan "askeri seçenek dışı çözümler üretmeye" endekslenen yasalar için Türk Hükümetlerine baskı kurmayacaklardı.

Amerika kürtlerin bulunduğu bölgeyi Dünya Enerji Kontol Merkezi olarak kullanmak üzere tekrar geri dönene kadar asla hatırlamayacak.