1. Analiz: Güçler Çatışması -21.01.2003-

Türkiye, güçler çatışması yaşıyor. Yüksek cirolu iş adamları, statüko, asker ve hükumet büyük bir güç savaşında... Tarih boyunca var olan içsel mücadele sürmekte... Zaten Türkiye Tarihi' nden de bu hiç eksik olmadı.

Türkiye'de kamuoyu'nun basın-yayın aracılığıyla oluşturulduğu bir vakıadır.Köşe yazıları, minik gazete haberleri, magazin, spor, diziler, filmler, açık oturumlar ve reklamlar kamuoyunun oluşmasında mükemmel araçlar olarak kullanılmaktadırlar. Bununla birlikte kamuoyunu oluşturan güç basın-yayın değildir. Basın-yayın sadece uluslararası ilişkileri gelişmiş iş adamlarının, yerel hedeflerine uygun bir araçtır. Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ulusal çıkarları hedefleyen küçük basın-yayın grupları mevcuttur; ancak bu grupların etkileri marjinaldir.


Her hükümet, olumlu çalışmalarını yansıtacak, olumsuz davranışlarını saklayacak basın-yayın kuruluşları edinir. Edindiği bu silahlarla da çıkar odaklarına karşı savunma refleksi geliştirir. Güç savaşı devam eder. Hükümetlerin halk için yaptıkları artı değerle değerleniyorsa bu güç savaşından hükümetin galip çıktığı söylenebilir. Ama bu asla sürekli değildir. Çünkü; halk, çıkarı zedelendiğinde başkasına inanmaya hazırdır. Ve bu akıntıda kimin galip geldiği pek de önemli olmamaktadır. Belirli zamanlarda,kimin ne kadar etkili olduğu önemlidir. Anlık zaferler, yeterli sayılmaktadır.

Türkiye'de 12 Eylül'den önce de aynı çıkar savaşı vardı. Temel amaç, kaos ortamı oluşturmak ve fırsatları değerlendirmekti. Bu, çıkar savaşı devam ettiği için, bugün de geçerli olan bir kuraldır.

Türkiye'de muktedir olmaya çalışan her hükümetin yapması gereken tek şey, iş adamlarının ülke yönetimindeki sınırsız güçlerini dengelemek olmalıdır. Bu sağlanmadığı takdirde, tüm emekli generaller, ilgi ve uzmanlık sahalarının dışında, şirketlerde yönetime girmeye devam edeceklerdir.


Seçkin Deniz


2011 Şubat ayında anlatılanlar:

1. http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/02/22/parayi_yurtdisina_nasil_kacirdilar
2. http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/02/22/2001_krizinin_gizli_tarihi
3. http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/02/23/krizin_suclusu_bu_adamlar_mi
4. http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/02/25/dervisin_karanlik_yuzu
5. http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/02/27/yeni_turkiye_kurulurken