114. Analiz: Liderlik ve Strateji Sorunsalı -23.01.2009


Türkiye Lider Olmak İstiyorsa...

Biz Ermeni tasarısının Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komitesince kabulünden sonra Amerika'dan elçisini çekebilen bir ülke haline gelmiştik.
...
İsrail'i durdurmak için, elçimizi çekemedik. Bunu sorgulamamız gerekir. Şartlar elverişliyken bunu yapamadık, yapmadık! Neden? Üstelik gerçek bir lider olmak için bundan daha uygun bir zaman olamazdı.
...
Bize ne oldu? Sn. Ahmet Davutoğlu'nun vizyoner katsayılı bakış açılarında bu seçenek yok muydu? Stratejik derinlik kompartımanlarında esas hamle neydi? Bunu bilmiyoruz.
...
Sanırım acele ediyoruz dostlarım. Her zamanki gibi anlık düşünüyoruz. Hastalıklarımız bunlar. Bir süreci kontrol etmenin ve sonraki adımları planlamanın içinde anlık reaksiyonlara yer yoktur. Ama anlık söylemler perdeleme görevi yapar. Hamlelerinizi gizlersiniz.
...
Bugün bu ülkede her açıdan devrim yaşanıyor. Bu bir abartı değildir. Ve herhalde bu ülkede orduya rağmen ordu mensuplarının yargılanması imkansızdı. Sivillerin bile askeri yargılarda hukuksuz olarak yargılandıkları dönemler yerine şimdi sivil yargıçlarla suçlanan askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması mümkün oluyor. Bu acaba nasıl mümkün olabildi?
...
Hükümetlerin birer kuru dal gibi koparıp atıldığı, başbakanların, bakanların aşağılandığı ve herkesin fişlendiği yıldan bu yana sadece 10 yıl geçti. Ne değişti de bugün bunlar yaşanabiliyor?
...
Ve tarihinde olmamış bir şeyi bu ülkede herkes izliyor. Bunların hiçbiri anlık reaksiyonlarla gerçekleşmedi. Ancak bu süreçlerin hepsinde anlık söylemler hep oldu. Bu söylemler de esas hamleleri sürekli gizledi.
...
Dikkat etmenizi isterim. Ne iktidarı önceliyorum ne de sizlerin eleştirilerinizi. Herkes gerekçeleri bilinince haklılığını kanıtlayabilir.
...
Sizlere İslamî(!)Terörle savaşın teorisyenlerinden Richard Perle ve partnerinin yazdığı 'Şeytan'ın Sonu' adlı kitabı okumanızı öneriyorum. Sıfır sebeple nasıl büyük adımlar atıldığını görmenizi istiyorum. En azından kimlerle dans ettiğinizi anlarsanız, bekara karı boşamak kolaydır, tepkisinin ne demek olduğunu anlayabilirsiniz. Maalesef o söz anladığını kadar basit değil. Zaten hatamız da hep bu, sıfır bilgiyle tonlarca balon üretiyoruz.
...
Türkiye lider olmak istiyorsa şu anda davrandığı gibi davranmalı ve Sn Davutoğlu ve ekibine güvenmelidir.

Seçkin Deniz